Мојот прв аквариум – Сашо Перчинков и Небојша Живковиќ

Прегледувајќи некои стари книги низ дома, случајно забележав дека имам еден македонски водич за акваристика. Го скенирав и решив да го споделам со сите на Интернет.

mojot-prv-akvarium-pablisher

Слика од книгата „Мојот прв аквариум“ – Сашо Перчинков, Небојша Живковиќ

Мојот прв аквариум“ е книжуле од 40 страници, со бројни совети за уредување на аквариуми, одгледување и размножување на аквариумски риби, нивна исхрана и можни заболувања. Било испечатено во само 100 примероци, веројатно како промотивно издание, што, претпоставувам, никогаш не стигнало да се печати во поголем тираж за продажба. Како и да било, благодарение на Интернет сега може да биде достапно за сите.

На книгата не е наведено на кој датум била објавена, но претпоставувам дека е од доцните деведесетти години.

Би сакал јавно да им се заблагодарам на Сашо Перчинков и Небојша Живковиќ, што своевремено дале придонес за популаризирање на акваристиката во Република Македонија.

ПРЕЗЕМАЊЕ: Мојот прв аквариум – Сашо Перчинков и Небојша Живковиќ

Македонски Телеком ја намалува брзината на преземање преку BitTorrent?

Bandwidth throttling е намерно намалување на брзината на Интернет од страна на Интернет-провајдерот. Torrent throttling е кога тоа се прави единствено за сообраќајот, што се пренесува преку протоколот BitTorrent.

Во светот има голем број на Интернет-провајдери што го применуваат овој метод на интернет-контрола во име на т.н. борба против пиратеријата, но и заради некои други нивни причини. Ако ве интересира, прочитајте повеќе на Википедија.

Не знам за другите провајдери во Република Македонија, но изгледа дека Македонски Телеком „преминал на темната страна“ и вовел ригорозна контрола на брзината на преземање преку BitTorrent.

Од пријатели дознав дека намалувањето на брзината е активно секој ден од 8 до 23 часот, па решив да тестирам.

Најпрво, пуштив торент со голем број на сејачи и го оставив да поработи 20-тина минути. Максималната брзина што беше постигната, беше околу +160KBps. Во нормални околности, брзината треба да биде над 800KBps – претплатен сум на 3 Max Start.

telekom-torrent-throttling-qbittorrent

Преземање преку BitTorrent со брзина од +164KBps во qBittorrent

Потоа го исклучив qBittorrent, појдов на http://www.filehippo.com и одбрав пакет по случаен избор. Овој пат брзината на преземање беше +840KBps.

telekom-torrent-throttling-mozilla

Преземање преку HTTP од http://www.filehippo.com во Mozilla Firefox

Во услови на технички проблеми или нарушувања во рамките на мрежата на Македонски Tелеком (T-home), не би требало да постои разлика помеѓу овие две брзини.

По извесно време повторно го активирав истиот торент во qBittorrent и нешто пред 24 часот, брзината на преземање драстично скокна на +550KBps и продолжи да расте.

telekom-torrent-throttling-qbittorrent-bez-namaluvanje

Преземање преку BitTorrent без Torrent throttling во qBittorrent

Решив да ја тестирам брзината со уште еден торент, различен од претходниот, но за жал по само неколку минути брзината повторно се намали на +200KBps.

telekom-torrent-throttling-qbittorrent-namaluvanje-drug-torrent

Преземање преку BitTorrent со Torrent throttling во qBittorrent

Повторно појдов во Firefox и решив да го преземам истиот пакет од претходно. И овој пат брзината на преземање од http://www.filehippo.com беше +800KBps. Што, мислам дека е доволна потврда, дека се случува нешто сомнително.

telekom-torrent-throttling-firefox-bez-namaluvanje

Преземање преку HTTP од http://www.filehippo.com/ во Mozilla Firefox

Разбирам дека е можно да не може да се постигне максималната брзина на преземање за секој торент, но добро се сеќавам дека пред да се префрлам на 3 Max Start, речиси сите торенти постигнуваа брзина од околу 1MBps. Откако се префрлив ретко сум видел некој торент да постигне брзина од +800KBps.

Glasnost вели дека Македонски Телеком не практикува torrent throttling.

glasnost-makedonski-telekom

Резултат од тестирањето за Torrent throttling со тестот Glasnost на Max Planck Institute for Software Systems

ДОПОЛНУВАЊЕ: На страницата на MaxTV на Facebook, Natasa Petrusevska Grujoska поставила прашање во врска со ова.

Idi i smotri (Come and See) (1985) – Elem Klimov

Ако сакате да дознаете зошто Quentin Tarantino ги третира злосторствата од Втората светска војна на несоодветен начин во „Inglorious Bastards“, гледајте го „Idi i smotri“ (Come and See) – игран филм на Elem Klimov.

„Idi i smotri“ е ремек дело и еден од најзастрашувачките воени филмови што некогаш сум ги гледал.

Благодарност до @Newkdukem, зашто сподели постер за филмот на Твитер.

Стари и добри трикови за забрзување на Mozilla Firefox

Барајќи нови упатства за оптимизирање на Firefox, случајно стигнав до овие неколку совети од DNA_Uncut, објавени на 14 август 2007 година. Ме изненади тоа што и десетина верзии на Firefox подоцна, ова се сè уште релевантни совети за прилагодување на прелистувачот за поголема брзина.

Па, ви ги пренесувам во целост…

Tips & Tricks that can help you to double the speed of Firefox.

1. Type about:config in the address bar and then press Enter.

2. In the filter search bar type network.http.pipelining. Be sure the value field is set true,if not double-click to set true. HTTP is the application-layer protocol that most web pages are transferred with. In HTTP 1.1, multiple requests can be sent before any responses are received. This is known as pipelining. Pipelining reduces page loading times, but not all servers support it.

3. Go back to the filter search bar and type network.http.pipelining.maxrequests. Double-click this option and set its value to 8.

4. In the filter search bar and type network.http.proxy.pipelining. Once opened doubleclick on it and set it to true.

5. In IPv6-capable DNS servers, an IPv4 address may be returned when an IPv6 address is requested. It is possible for Mozilla to recover from this misinformation, but a significant delay is introduced.
Type network.dns.disableIPv6 in the filter search bar and set this option to true by double clicking on it.

6. CONTENT INTERRUPT PARSING
This preference controls if the application will interrupt parsing a page to respond to UI events. It does not exist by default. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window, select New and then Boolean from the pop-up menu. Then:
A. Enter content.interrupt.parsing in the New boolean value pop-up window and click OK
B. When prompted to choose the value for the new boolean, select true and click OK.

7. Rather than wait until a page has completely downloaded to display it to the user, Mozilla applications will regularly render what has been received to that point. This option controls the maximum amount of time the application will be unresponsive while rendering pages. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window, select New and then Integer from the pop-up menu.
A. Enter content.max.tokenizing.time in the New integer value pop-up window and click OK
B. You will be prompted to enter a value. Enter 2333333 and click OK.

8. CONTENT NOTIFY INTERVAL
This option sets the minimum amount of time to wait between reflows. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window, select New and then Integer from the pop-up menu.
A. Type content.notify.interval in the New integer value pop-up window and click OK.
B. You will be prompted to enter a value. Enter 849999 and click OK.

9. CONTENT NOTIFY ONTIMER
A. This option sets if to reflow pages at an interval any higher than that specified by content.notify.interval. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.
B. Type content.notify.ontimer in the New boolean value pop-up window and click OK.
C. You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK.

10. Notify Backoffcount
This option controls the maximum number of times the content will do timer-based reflows. After this number has been reached, the page will only reflow once it is finished downloading. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.
A. Enter content.notify.backoffcount in the New integer value pop-up window and click OK.
B. You will be prompted to enter a value. Enter 5 and click OK.

11. CONTENT SWITCH THRESHOLD
You can interact with a loading page when content.interrupt.parsing is set to true. When a page is loading, the application has two modes: a high frequency interrupt mode and a low frequency interrupt mode. The first one interrupts the parser more frequently to allow for greater UI responsiveness during page load.
The low frequency interrupt mode interrupts the parser less frequently to allow for quicker page load. The application enters high frequency interrupt mode when you move the mouse or type on the keyboard and switch back to low frequency mode when you had no activity for a certain amount of time. This preference controls that amount of time. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.
A. Enter content.switch.threshold in the New integer value pop-up window and click OK.
B. You will be prompted to enter a value. Enter 849999 and click OK.

12. NGLAYOUT INITIALPAINT DELAY
Mozilla applications render web pages incrementally, they display what’s been received
of a page before the entire page has been downloaded. Since the start of a web page
normally doesn’t have much useful information to display, Mozilla applications will wait
a short interval before first rendering a page. This preference controls that interval. Rightclick (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.
A. Enter nglayout.initialpaint.delay in the New integer value pop-up window and click OK.
B. You will be prompted to enter a value. Enter 0 and click OK.

Please post a reply if you see any Difference in speed after executing these changes.

Thanks :)