Persepolis“ е еден од подобрите анимирани филмови што ги имам гледaно во последно време.

Интересен е затоа што нема блиски точки со Дизниевите приказни и не им е наменет првенствено на најмладите или барем не на начин на кој тоа вообичаено се прави преку анимираните филмови.

„Persepolis“ видео на YouTube

Приказната е сместена во 70-те години на минатиот век, во времето на Иранската (Исламската) револуција. Отсликан е животот на Marjane ‘Marji’ Statrapi со сите негови искачувања и падови. Просто неверојатно е колку автентично се доловени базичните човечки емоции и состојби во овој анимиран филм. Посебен акцент е ставен на оттуѓувањето на луѓето и на тоа како негативните промени во општеството, активно придонесуваат, за оттуѓувањето сè поинтензивно да се случува.

„Persepolis“ е номиниран на Оскар 2008, во категоријата „Најдобар анимиран филм на годината“, има добиено уште 24 други номинации и 15 признанија и награди.

За некого можеби и нема да биде толку интересен, но мене ми се виде многу актуелен, зашто она што денес се случува во Македонија, не е многу далеку и многу поразлично од тоа што се случувало во Иран во 1979 година.

Сепак, ви го препорачувам.