Не сум некој љубител на боза романтични комедии, ама морам да признаам дека The Holiday е нешто сосема поинакво. Филм каков што одамна немам гледано. Неверојатно лесен за гледање, вообичаен во секој поглед, длабок во дијалозите, а без навлегување во многу детали… Чиста приказна за нормалните маж-жена односи и крајно ненаметлива сатира на причините за меѓуполови проблеми. Актерската екипа е приказна за себе… Камерон Дијаз, Кејт Винслет, Џад Лоу, Џек Блек а на 3 секунди и Дастин Хофман. Трае 138 минути (2 и нешто часа) а не нѝ почувствував кога помина.