Мислам дека Canonical многу ја зафркна работата со Unity. Кога се работи за промени на корисничкиот интерфејс, мора да се избегнуваат радикални чекори и мора да се овозможи што е можно помазно преминување кон нова околина. Сметам дека Unity го оддалечува Ubuntu од „мејнстримот“.

Доколку планирате да ја надградите вашата дистрибуција на 11.04, имајте го предвид присуството на Unity и покрај тоа што постои начин да се вратите на основната работна околина.

За разлика од Unity, за мене GNOME Shell делува поимпресивно. Прва попопуларна дистрибуција што доаѓа со GNOME 3 е Fedora 15, што ќе биде објавена за неколку дена или поточно на 24 мај.

Сега засега останувам на Ubuntu 10.10. За понатаму ќе видиме. И да, му се радувам на GNOME 3.